Cerita "Hamzah Asadullah by In Team"

07:10:00

Assalamualaikum , hye guys , Sya dah lama tak update blog , sempat pon join GA je  so dikesempatan ini nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin .


sorry guys , lepas dah masuk Universiti banyak benda dah merubah hidup Sya sebagai seorang budak sekolah . Selalunya makan senang je , sekarang semua nak kena beli, jimat dan sebagainya . hmhm . macam mana eh nak jimat kalau dekat universiti ? -ikutlah cara saya hohoho itu nak buat entry nantilah kalau Sya ada mase hehe *mungkin masa ade cuma Sya sedikit cemburu dengan masa kfkfkf.



minggu depan Sya dah final dah ... memang tak lah nak buka Blog maybe hehehe . so in this entry , Sya nak kongsikan satu lagu walaupon dah lama ~ tapi disebabkan sekolah Sya time tingkatan 6 nyanyi , so i was like wah sedapnya , so kawan-kawan Sya ni hantar lah dekat Sya using application Whatsapp . so guys dengarlah ye , hope dapat enjoy and dapat rasai apa yang cuba di sampaikan dalam lirik kat bawah ni .

Lagu ini mengisahkan tentang Hamzah Asadullah syahid pada Perang Uhud, ia dibunuh oleh Wahsyi bin Harb seorang budak Ethiopia milik Hindun binti Utbah, istri dari Abu Sufyan bin Harb. Ayah Hindun dibunuh oleh Hamzah pada Perang Badar, kemudian Hindun menjanjikan kebebasan untuk Wahsyi bila ia mampu membalaskan dendamnya dengan membunuh Hamzah.



HAMZAH ASADULLAH by In Team

Kesedihan para mukminin,
Masih terpancar di pedang musyirikin,
Sedang darah para syuhada',
Masih merah di lantai sirah.

Ketamakkan kepada harta,
Mungkin itu jadi puncanya,
Maka Allah menjadi murka,
Sehingga Nabi pun turut terluka,

Dalam ramai umat yang gugur,
Satu jasad tubuhnya hancur,
Kepiluan beratapan,
Menangisi satu kehilangan.

Dan setelah dikenal pasti,
Dia hamzah perisai nabi,
Biar nyawa dikorbankan,
(jiwa raga dikorbankan)
Agar Islam tetap terselamat.
Di sebalik ketewasanmu,
Ada syurga sedang menunggu,
Tiap perintah mengandung hikmah,
Keingkaran kan mengundang padah.

Lailahaillallah,
huwa saidina hamzah asadullah.

Dikaulah perisai Rasulullah,
Berjuang berkorban demi Allah.

Sudahkah puas hatimu Hindun,
Dapat melapah hati dan jantung,
Terbalaskah dendam kesumat,
Yang sekian lama telah tersemat.

You Might Also Like

1 comments

  1. As salam. Selamat menduduki final exam. Abam Kie follows your blog. no 148. Kalau sudi follow back lah ye?

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi membaca entry ni :D Jangan lupa comment pulak . btw no harsh words okay ?

Popular Posts

Assalamualaikum