Pengalaman Temuduga IPG 2016

22:10:00

Assalamualaikum , hai dah lama tak post entri tentang information rasanye hmhm

Sya baru habis interview IPG tengah hari tadi , dekat area Kuala Lumpur .. takut lupa baik share kan .. macam korang tau sharing is caring heheh



tarikh keramat ni yang buat perasaan tu berdebar dari semalam lagi takut sgt , hmhmhm.. Alhamdulillah dah lepas ni rasenye nyaman gitu .

okey , malas nak bebel panjang-panjang .

Sya amik  dalam BIDANG ----> BAHASA MELAYU (SK)

selepas korang dah lepas ujian fizikal serta bertulis , korang akan diuji dengan ujian lisan. so sedia lah apa yang patutye .. banyakkan membaca tentang ; sekolah wawasan, sekolah penyayang dll

disebabkan Sya dah lepas kedua-duanya so , road to lisan lah kan.

START !!


Sya punya berkumpulan , disebabkan sessi kedua lambat jugak lah tunggu sessi 1 habis. satu sessi lebih kurang dalam 1 jam 30 minit. kalau korang ade tengok blog lain , die ade ckp macam ni ;

1. pakai baju kena macam ciri-ciri seorang guru. yang perempuan standard lah pakai baju kurung dengan tudung, kasut bertumit jgn lupe plak . kalau lelaki pakai baju kemeja,seluar slack and tie, kasut bertumit jugak sikit.

2. lagi advance kalau ade , tag nama . alah yang korang kawat kaki sekolah dulu-dulu kan ade. lepas tu pakai blazer. wah sungguh cantik hensem ^^

3. kalau disuruh duduk baru duduk.

4. jgn lawan penemuduga ! akur je ye.

5. jgn mencelah time member grup tu tengah cakap.

6. level confident kena tinggi.

7. jgn gelojoh sgt nak jawab soalan sampai .. gagap sikit-sikit : a a saya blablabla nak a a. cakap bia lambat asal selamat. jgn buat slow motion pulak. susun kata-kata tu nak ckp.

8. kita kena paling menyerlah dalam grup. sebab penemuduga tu yang nak tgk kita bercakap.

9. sebelum terlupa susun file ikut ape yang dia minta , jgn lupe kena ade yang asal dengan copy punya tau . bukan soft copy tapi hard copy . kena ade jugak pengesahan pada yang copy tu .

Soalan Penemuduga ;

kadang-kadang diaorang ade main pyscho jugak , so get ready mental fizikal ye . kena kuat !



Bahagian 1:


1. Terangkan pasal diri anda.
so korang terang jelah ikut borang korang tu pon tak pe. alah borang yang korang isi time nak masuk temuduga tu.

2. Apa special nye anda.
ni terang kenapa nak sgt jadi cikgu , kelebihan korang ape ?

3. Kenapa nak sangat amik IPG ni dan hasrat.
ni pandai-pandailah sebab apa ye? sebab ni ikut oranglah kan ~

Bahagian 2:


Anda akan diberi 1 kertas mahjong dan pen marker. Penemuduga bagi soalan dalam bentuk gambar rajah , then dalam grup bincangkan tentang mesej tersirat yang ingin disampaikan dalam gambar. dan kaitan gambar tersebut dengan profesion sebagai seorang guru. lepas tu, grup tu kena bentang depan penemuduga. ingat semua kena  ckp bagi idea dan sebagainya.

Bahagian 3:


Anda akan diberikan soalan, ni soalan yang Sya dapat lah 

Ada seorang petani yang ingin menyeberang sungai. Petani tu kena bawa satu je barang untuk seberang sungai tu. Barang-barangnya adalah seperti berikut ; 1 guni beras, 1 ekor ayam, 1 ekor musang. So, macam mana petani tersebut nak bawa barang tu.

kalau difikirkan;
1. tinggalkan ayam dengan beras, nanti habis sebab ayam makan beras.
2. tinggalkan musang dengan ayam, nanti dimakan sebab musang makan ayam.

Sya merasakan jawapan ni tersangatlah susah. satu grup Sya tak tahu nak jawab ape >..<

okay sape boleh jawab ? nak jwapan komen bawah ni , dah ade jawapan pon komen lah bawah ni ^^
harap ade respon ^^


kalau tak gamaknya Sya jelah yang jawab. so itu sajelah yang buat mase skrg ni Sya ingat.

You Might Also Like

42 comments

  1. Susah jugak soalan tu. BAca pun dah blank da. hahaha

    ReplyDelete
  2. Hi! Sy nk tanye, awak dpt yg pilihan pertama or pilihan kedua? Biasanya akn dpt yg pilihan prtama kan? Jawab please :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai , pilihan apa ye ? maaf la dah terlupa :')

      Delete
  3. Salam sis , lepasan stpm boleh apply ipg tak ?

    ReplyDelete
  4. Salam sis , lepasn stpm bleh jgak ke apply ipg ?

    ReplyDelete
  5. As-salam, bukan temuduga IPG ada individu dan kumpulan?? Yg individu macm mana??
    Jawapan bagi soalan tu x susah sebenarnya,
    1. Ambil ayam seberang sungai, tinggal musang& beras. x kan musang nk makan beras kan.
    2. Tinggal ayam kat seberang, ambil pula musang bawa ke seberang sungai(tempat ayam tadi lah). Beras tinggal
    3. Ambil ayam tadi (kan sama ngan musang), bawa ke tempat beras(seberang). Tinggalkan ayam, ambil beras bawa seberang(ngan musang).
    4. Last, pergi ambil ayam kat seberang dan bawa ke musang&beras kat seberang satu lagi.
    5. Tadaaa, tiga2 dh ada kat seberang xD

    ReplyDelete
  6. Ape jwpn nye ye sis ?? Temuduga dia payah x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan drpd zero the acer :D
      1. Ambil ayam seberang sungai, tinggal musang& beras. x kan musang nk makan beras kan.
      2. Tinggal ayam kat seberang, ambil pula musang bawa ke seberang sungai(tempat ayam tadi lah). Beras tinggal
      3. Ambil ayam tadi (kan sama ngan musang), bawa ke tempat beras(seberang). Tinggalkan ayam, ambil beras bawa seberang(ngan musang).
      4. Last, pergi ambil ayam kat seberang dan bawa ke musang&beras kat seberang satu lagi.
      5. Tadaaa, tiga2 dh ada kat seberang xD

      Delete
  7. hard copy tu macam mana sis?saya temuduga 22/5 ni and yes bm sk jugak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry balas lambat , saya tengah final hehe
      hard copy tu , macam kertas etc benda yang nampak hmhmhm
      kalau soft copy tu macam dalam bentuk file dalam komputer
      faham tak ? tak tau cane nak explain huhu

      Delete
  8. memang awak pakai kasut bertumit ke? kalau kasut saya hitam tapi flat je boleh ke? name tag pon mmg wajib ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cara pemakaian rasa terpulang je , tapi untuk lebih berkeyakinan better pakai yang bertumit . name tag tak wajib

      Delete
  9. Sis sekarg study di ipg ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. nope , saya belajar di U pantai timur

      Delete
  10. maksud anda,pada hari temuduga itu,ada juga yang ujian bertulis?macam menulis esei?

    ReplyDelete
    Replies
    1. em , temuduga itu tak ada ujian bertulis

      Delete
  11. Kena cop ke? Saya taktau pun 😱😱😱😱 Kalau tak cop boleh tak? Sbb hari ini sabtu & isnin nak pergi interview dah 😭😭😭😭😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lambat reply , tgh final hehe
      better cop :D

      Delete
  12. Jawapan nye bawak ayam tuu sebb bila tinggal musang dengan beras musang x makan beras so semua akn selamat petanipon klaw dia seberang sungai tetiba x de makanan dia bolehsembelih je ayam tuu so x la dia kebulur dan bila dia balik beras pon masih selamat manakala musang plk selamat jugak sebb musang tu akan cuba cari mangsa lain selain beras tuk dimakan abis sangat ponn musang tu je hilang sebb dia dah lari dari situ sebb kelapan dan pergi memburu πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan drpd zero the acer :D
      1. Ambil ayam seberang sungai, tinggal musang& beras. x kan musang nk makan beras kan.
      2. Tinggal ayam kat seberang, ambil pula musang bawa ke seberang sungai(tempat ayam tadi lah). Beras tinggal
      3. Ambil ayam tadi (kan sama ngan musang), bawa ke tempat beras(seberang). Tinggalkan ayam, ambil beras bawa seberang(ngan musang).
      4. Last, pergi ambil ayam kat seberang dan bawa ke musang&beras kat seberang satu lagi.
      5. Tadaaa, tiga2 dh ada kat seberang xD

      Delete
  13. Hehe mestilah bawa 1 guni beras. Sbb dia seorang Petani kenapa nk bwa musang dgn ayam pulak. Dan satu lagi keyword dia, barang tu beras je an. Yg musang dan Ayam tu haiwan.

    ReplyDelete
  14. Hehe mestilah bawa 1 guni beras. Sbb dia seorang Petani kenapa nk bwa musang dgn ayam pulak. Dan satu lagi keyword dia, barang tu beras je an. Yg musang dan Ayam tu haiwan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan drpd zero the acer :D
      1. Ambil ayam seberang sungai, tinggal musang& beras. x kan musang nk makan beras kan.
      2. Tinggal ayam kat seberang, ambil pula musang bawa ke seberang sungai(tempat ayam tadi lah). Beras tinggal
      3. Ambil ayam tadi (kan sama ngan musang), bawa ke tempat beras(seberang). Tinggalkan ayam, ambil beras bawa seberang(ngan musang).
      4. Last, pergi ambil ayam kat seberang dan bawa ke musang&beras kat seberang satu lagi.
      5. Tadaaa, tiga2 dh ada kat seberang xD

      Delete
  15. Pada pendapat saya la... mula2 bawak ayam ke seberang.. pastu patah balik bawak musang ke seberang n ambil balik ayam... pastu patah balik letak ayam n bawak beras... patah balik then bawak ayam ke seberang semula... selesai... betul x? Ke salah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan drpd zero the acer :D
      1. Ambil ayam seberang sungai, tinggal musang& beras. x kan musang nk makan beras kan.
      2. Tinggal ayam kat seberang, ambil pula musang bawa ke seberang sungai(tempat ayam tadi lah). Beras tinggal
      3. Ambil ayam tadi (kan sama ngan musang), bawa ke tempat beras(seberang). Tinggalkan ayam, ambil beras bawa seberang(ngan musang).
      4. Last, pergi ambil ayam kat seberang dan bawa ke musang&beras kat seberang satu lagi.
      5. Tadaaa, tiga2 dh ada kat seberang xD

      Delete
  16. Dapat ke IPG?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nope , sbb dapat tawaran untuk UPU

      Delete
  17. Bawak ayam ke sebelah. Then, dtg balik tuk amik beras. Bila sampai ke sebelah yg ada ayam tuh, letak beras tuh and amik balik ayam tuh. Pastu bila dh sampai kat musang tuh, amik musang tuh and letak ayam. So tinggal ayam kat satu belah and musang&beras kat satu agi belah. So tinggal amik jelah ayam tuh hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan drpd zero the acer :D
      1. Ambil ayam seberang sungai, tinggal musang& beras. x kan musang nk makan beras kan.
      2. Tinggal ayam kat seberang, ambil pula musang bawa ke seberang sungai(tempat ayam tadi lah). Beras tinggal
      3. Ambil ayam tadi (kan sama ngan musang), bawa ke tempat beras(seberang). Tinggalkan ayam, ambil beras bawa seberang(ngan musang).
      4. Last, pergi ambil ayam kat seberang dan bawa ke musang&beras kat seberang satu lagi.
      5. Tadaaa, tiga2 dh ada kat seberang xD

      Delete
  18. ambik ayam bawak ke seberang. tinggalkan ayam lepastu ambik mana-mana samada beras atau musang lepastu bawak ke seberang. tinggalkan yang dah bawak tu lepastu ambik balik ayam tu semula dan pergi ke seberang. dah sampai seberang ambik apa yang ada selain ayam lepastu tinggalkan dekat seberang tanpa ambil apa-apa. last sekali ke seberang semula untuk ambik ayam tu semula dan tadaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan drpd zero the acer :D
      1. Ambil ayam seberang sungai, tinggal musang& beras. x kan musang nk makan beras kan.
      2. Tinggal ayam kat seberang, ambil pula musang bawa ke seberang sungai(tempat ayam tadi lah). Beras tinggal
      3. Ambil ayam tadi (kan sama ngan musang), bawa ke tempat beras(seberang). Tinggalkan ayam, ambil beras bawa seberang(ngan musang).
      4. Last, pergi ambil ayam kat seberang dan bawa ke musang&beras kat seberang satu lagi.
      5. Tadaaa, tiga2 dh ada kat seberang xD

      Delete
  19. Bawa ayam tu sbb mustang x makan beras kn huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan drpd zero the acer :D
      1. Ambil ayam seberang sungai, tinggal musang& beras. x kan musang nk makan beras kan.
      2. Tinggal ayam kat seberang, ambil pula musang bawa ke seberang sungai(tempat ayam tadi lah). Beras tinggal
      3. Ambil ayam tadi (kan sama ngan musang), bawa ke tempat beras(seberang). Tinggalkan ayam, ambil beras bawa seberang(ngan musang).
      4. Last, pergi ambil ayam kat seberang dan bawa ke musang&beras kat seberang satu lagi.
      5. Tadaaa, tiga2 dh ada kat seberang xD

      Delete
  20. Jawapan soalan tu saya rasa macam ni, petani tu perlu bawa ayam dulu ke seberang, lepastu pergi balik ambil musang dan bawa ke seberang, tapi bawa ayam tu sekali ke tempat mula dan ambil beras lepastu bawa ke seberang,tinggalkan ayam tu di tmpat mula... Lpastu pergi balik ambil ayam... Betul tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. jawapan drpd zero the acer :D
      1. Ambil ayam seberang sungai, tinggal musang& beras. x kan musang nk makan beras kan.
      2. Tinggal ayam kat seberang, ambil pula musang bawa ke seberang sungai(tempat ayam tadi lah). Beras tinggal
      3. Ambil ayam tadi (kan sama ngan musang), bawa ke tempat beras(seberang). Tinggalkan ayam, ambil beras bawa seberang(ngan musang).
      4. Last, pergi ambil ayam kat seberang dan bawa ke musang&beras kat seberang satu lagi.
      5. Tadaaa, tiga2 dh ada kat seberang xD

      Delete
  21. salam sis saya takut la nak iv esok for ambilan 2017 ... rasa mcm x semangat pon huhuhu kene jugak ke hafal nama2 menteri ? saya payah sikit nak hafal nama2 org ni ... ><

    ReplyDelete
    Replies
    1. better hafal , sebab mungkin soalan saya berbeza dengan awak :D

      Delete
  22. Result IPG baru keluar ptg tdi . Tapi syg x bjaya utk masuk ke IPG . Bjaya tmbus sampai IV Lisan sahaja . Rata2 calon 18 dan 19 thun x tpilih . Mmg macan tu ka slalu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh buat rayuan :) , sbb kawan Sya ade tiga orang terpilih dan tiga orang ni jugak pernah mohon untuk tahun lepas tidak berjaya , but now , alhamdulillah . setahu Sya tahun ni , pihak IPG buat pemilihan secara besar-besaran :D

      Delete

Terima kasih sebab sudi membaca entry ni :D Jangan lupa comment pulak . btw no harsh words okay ?

Popular Posts

Assalamualaikum